Reklama
 
Blog | Josef Hurt

Protest Leo Steinera a šance na změny

Mostecký rodák Leo Steiner  se v posledních hodinách stal hrdinou, který dostal neuvěřitelný prostor v televizi. Minulý týden radikálně vystoupil s kritikou korupčního prostředí při rozdělování prostředků regionálního operačního programu Severozápad. Svým vystoupením se mu povedlo získat neuvěřitelnou mediální odezvu a velmi pravděpodně znervoznil krajské kmotry a jejich přisluhovače. 

Kdyby byl sám tento hrdina posledních dní, mohlo by to připomínat některý akční film s osamělým hrdinou proti neskutečné přesile. Ale je vidět, že přibývá těch, kteří mají odvahu bojovat proti nespravedlnosti a korupci, která by mohla přivést českou zemi k bankrotu. Lze připomenut také odvážný protest pana Michálka, protikorupční iniciativy a skupiny, které již svůj nesouhlas vyjádřily. Je škoda, že v této mozaice chybí jasnější slovo církví odsuzující korupci a nabádající k citlivějšímu provádění reforem. Dosavadní vyjádření byla zatím spíše opatrná. 

Narůstající nespokojenost s reformami vyhání do ulic téměř všechny skupiny. Dnes protestují senioři, včera studenti a pedagogové. Už asi chybí jen maminky s kořárky, státní úředníci a církevní zaměstnanci.

Reklama

Někteří lidé začínají srovnávat dnešní nepokoje s atmosférou roku 1989. Tehdy studenti byli hybnou silou nepokojů a možná i proto se dnes věnuje nespokojeným studentům hodně pozornosti, protože jejich projevy mohou být masivní. A pokud by se ke studentům přidali další protestující skupiny a vznikla platforma, která by plnila funkci listopadového Občanského fóra začalo by to být hodně vážné. Po dvaceti letech je občanská společnosti lépe organizovaná a také internet a různé sítě pomáhají akceleraci protestů.

Pokud bude přibývat statečných osobností a pokud se podaří domluvit vůdčím osobnostem současných protestů, je šance, že by se změny povedly lepe než před dvaceti léty.