Reklama
 
Blog | Josef Hurt

Nečasovo pokání a výčitky a co ODS?

Je Nečasovo pokání opravdové a může změnit cestu ODS do záhub?

Nečasův projev na kongresu ODS ve svém první části vypadá jako pokání a další část již jako výčitka a snad i výzva lídra k obnově stylu ODS. Pokud to myslí opravdově a vypadá to tak, může získat na svou stranu slušné lidi v ODS, pokud tam ještě zůstali a jsou na kongresu. Nepředpokládám, že ve straně jsou andělé, ale voliči při posledních volbách ukázali, že i v této straně jsou osobnosti, kterým lze věřit. Bohu žel jich je příliš málo. Volební úspěch teplického primátora a senátora Jaroslava Kubery je vyjimkou než pravidlem. Možná, že kdyby bylo více takových osobností, byla by ODS více důvěryhodná. O tom také mluvil Petr Nečas ve svém projevu v jeho úvodu i závěru.

Pokud již slušní lidé v ODS rezignovali na obrodu stylu své strany a na kongresu jsou většinou lobisté jednotlivých vlivových skupin vedených tzv. kmotry je s ODS konec a slušní lidé budou směřovat jinam. Slyšel jsem již o členu ODS, který odchází do KDU-ČSL. Tento víkend může být hodně revoluční pro ODS a nebo hodně tragický.

Petr Nečas může spoléhat na zázrak, že ODS projde katarzí a obnoví se. Pokud se to zázrak nestane a ODS se neprobere ze své krize a postupně vytratí z politické scény, co to udělá z pravicí? Pokud můžeme ještě používat klasické pojmy pravice a levice. Pravice může projít hodně podobnou krizí jako např. v sousedním Polsku a zajímavý scénař může přinést spolupráce úspěšných regionálních koalicí, které postupně získávájí více důvěry než tradiční strany, o čemž přesvědčily poslední komunální a krajské volby.

Reklama