Reklama
 
Blog | Josef Hurt

Proč tolik povyku kvůli ÚSTR?

Komu prospěje destabilizace ÚSTR?

Včerejší odvolání ředitele ÚSTR plní stále víc prostoru v tisku i veřejnoprávní televizi. Dnešní odpolední tisková konference odvolaného ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů, Daniela Hermana nabídla obhájcům i kritikům fakta o činnosti ÚSTR.

Je stále vice vidět že sociální demokracie podcenila odpor veřejnosti proti své snaze eliminovat další zveřejňování pohrobků Stb. Někteří odborníci říkají, že mohlo být lépe ošetřeno fungování ÚSTR, pravice je obvińována ze svého povrchního antikomunismu, část levice říká, že vlastně totalita neexistovala a že se snaží  o zajištění kvalitnějšího fungování ÚSTR.

Ale stále víc se ukazuje klíčová otázka, komu přináší užitek další destabilizace ÚSTR? Asi těm, které zlobí, když se připomíná historie některých zastupitelů. Proto je objednána ředitelka českého centra z Varšavy, které dosud vedla organizaci o dvou členech plus šofér a má vést organizaci s 250 zaměstnanci a nové výběrové řízení má být zrealizováno do dubna 2014, čili do období několikerých voleb v roce 2014. Jen aby se neukázala další překvapení v životopisech některých politiků.

Reklama

Kdyby nové radě ÚSTR ležela na srdci kvalita práce, mohla dát nějaký čas řediteli k objasnění jejich výhrad, které se stále více ukazují jako účelové a manipulativní. Takto se rada podepsala pod rozhodnutí, které ukazuje na zájmy chlebodárců, kteří je jmenovali do této křížově výpravy.

 

Tiskovou konferenci, která nabízí fakta, je možno si poslechnout v archivu ČT24, od 17:24

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/213411058300411/